Weetjes

 

 

Klimaat

Hongarije heeft een gematigd landklimaat met koude, natte winters en warme zomers en een sterke Atlantische en mediterrane (vanuit de Adriatische Zee) invloed. Het aantal zonuren is er vrij hoog. De warmste maand is juli (gemiddeld 23,2°C), de koudste januari met een gemiddelde temperatuur iets onder het vriespunt (-1,3°C).

Er valt relatief redelijk weinig neerslag. De droogste maand is september met een gemiddelde neerslag van 33 mm, de natste is mei met een neerslag van gemiddeld 72 mm. De meeste neerslag wordt gemeten in het zuidoosten en in het Bakony-woud.

Geschiedenis

West Hongarije heeft een roemruchte en heldhaftig geschiedenis. Zeker ook in de vorige eeuw.
 
Nu is het vooral een heel plezierig en betaalbaar vakantieland. het Balatonmeer en Boedapest zijn bekend genoeg.
Maar kom ook de wijngebieden van Eger en Tokaj en de grassteppes van Hortobágy ontdekken. 

Bevolking

Uit informatie van januari 2005 blijkt dat de Hongaarse bevolking uit een totaal van 10,1 miljoen inwoners bestaat. De Hongaren worden ook wel Magyaren genoemd. De taal die gesproken wordt is Hongaars. 67,5% is katholiek en 20% Calvinist. Tot 1600 was Hongarije voor 90% protestant. Tijdens en na de Contra Reformatie keerden velen terug naar de Katholieke Kerk door de ernstige discriminatie van de protestantse gemeenschap. Van 1948 tot 1988, hadden alle christelijke kerken en godsdienstige activiteiten te lijden onder intimidatie en discriminatie. Ca. 64% van de Hongaarse bevolking is Rooms-katholiek.

Alle geloofsgemeenschappen in Hongarije leiden nu een rustig bestaan. De grootste gemeenschap is de protestantse met 2,5 miljoen leden. Andere religie in Hongarije is er nog Russisch- Orthodoxe, Servische- Ortohodoxe, babtistische, methodistische en unitarische geloofsgemeenschappen.De Joodse Gemeente telt op dit moment ongeveer 100.000 leden. Sinds de 13e eeuw vestigde zich een belangrijke joodse gemeenschap in Hongarije. Ze kregen vrijheid van godsdienst van Hongarije maar werd hun fataal in 1944 in de tweede wereld oorlog. Bekende joden van Hongaarse afkomst zijn de acteur Tony Curtis en cosmetica- grootheid Estée Lauder.

De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en ongeveer 143.000 zigeuners (1,5% van de bevolking).

Ongerepte natuur

Het kleine Hongarije is bijzonder rijk aan natuurschatten. Als de beschermende landschappen en natuurgebieden op één plek zouden worden geconcentreerd zou er een gebied van 520.000 ha, dat zich kan meten met de grootste nationale parken van de wereld. Het landschap in de tien nationale parken varieerd van glooiende heuvels tot en uitgestrekte meren tot bergruggen bedekt met dichte eindeloze vlakten met unieke wonderen van de natuur. 
Bewegwijzerende routes en educatieve wandelpaden wijzen wandelaars, natuurfotograven en vogelaars overal de weg

Een bruisend cultureel leven.

Hongarije is het land van Bártok en Kodály en is een muzikale groodmacht. Niet alleen op het gebied van klassieke muziek, maar ook op het gebied van operette: wie kent immers niet de "Csardafüstin" of "Die lustige Witwe"?
En bij een aangenaam diner hoort zigeunermuziek of een folklorenprogramma met wervelende Hongaarse dansen.

Elk jaar word in de maand maart in Boedapest het Lentefestifal gehouden. Dit twee weken durende festival speelt zich ook af in elf steden in de provincie. Ook noemen we graag het Balatonfestival in mei, het Opera en Balletfestval in de maand augustus in Boedapest, de Openluchtspelen in Sziget, het Kurultaj paardenfestival in Bugac dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt.

 

Land van geneeskrachtig water

Misschien ligt er wel een zee van geneeskrachtig water diep onder Hongarije, want overal waar men in de grond boort vind men waterbronnen.
Van de 1300 bronnen die tot nu toe zijn ontsloten liggen er ongeveer tachtig in Boedapest.
Op ongeveer zeventig plaatsen wordt het termaal water gebruikt in accomodaties als kuurbaden, openlucht zwembaden met geneeskrachtig of warm water en termaalhotels.

Het geneeskrachtige water helpt bij reumatische neurologische aandoeningen, bij problemen met het bewegingsapparaat en verder bij huidaandoeningen, gynaecologische klachten, ontstekingen, spijsverteringsziekten en botproblemen. 
Een korte of langere kuur kan zowel effectief zijn bij revalidatie als een goed middel in de preventie sfeer.
Je hoeft immers niet ziek te zijn om te genieten van deze gulle gave van de natuur,

Top