Activiteiten

 

Pécs

Pécs is de belangrijkste stad van het zuidelijke deel van het Romeinse Pannomia. 
Pécs was in 2010 de culturele hoofdstad van Europa. De binnenstad staat op het werelderfgoedlijst van Europa.

In Pécs kunt u het porseleinmuseum bezoeken en kunstmusea. Verder ziet u er monumenten van de universiteit, gezellige marktjes, en historische panden.
Aanraders zijn de markt die elke zondag vroeg rond 7.00 uur begint en om 13.00 al afgelopen is, Kathedrale St. Peter en de TV-toren.

Szalka meer

Het Szalka meer ligt 2,5 km lopen en 5 km rijden van Huize Grevnik.
Het is een stuwmeer bij het plaatsje Szalka waar een gedeelte alleen gevist mag worden en een gedeelte waar je kunt zwemmen.
Zomers kun je daar een heerlijk koel biertje drinken en traditionele langos eten.
Op een klein stukje lopen bevinden zich twee restaurants waar je echt heerlijk kunt eten.

Mescek-gebergte

Het Mecsek is een heuvelrug van rond de 50 km lang en 10-20 km breed. De hoogste heuvel in het Mecsek geberte (683 meter) ligt bij Zëngo.
Boven op de akker bij huize Grevnik heb je daar een prachtig zicht op.
Het Mecsek is een nationaal park met veel bezienswaardigheden en wandelroutes.
  • De rotsblokken van de Jakab berg
  • De Márá Vár (Mariënburcht) bij magyaregregy.
  • De watervallen in het dal Melegmány
  • Het kastanjebomenbos van 28 hectare bij Zengövárkony
  • Het kasteel van Pécsvárad
  • De wandelroute naar het dal Óbánja

Budapest 

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken!
Het is een bijzondere stad met een mix aan romantische bruggen, overweldigende architectuur en heerlijk eten.
Op de Bruchtheuvel ligt het Koninklijk Paleis en op loopafstand het Vissersbastion en de Matthiaskerk.
Boedapest heeft vanuit de Romeinse en Turkse tijd een groot aantal spa's. Het Széchenyi bad is daarvan wel de bekenste.
Heerlijk om daar een dagje te ontspannen.

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa. De zuidoever is vanwege het ondiepe water langs het strand vooral populair bij gezinnen met kleine kinderen. Langs de noordelijke oever met zijn diepere water ligt een opvallende gordel van vulkanische bergen. Het is zeer de moeite waard om de Badacsony-berg of de Szent Györgyberg te beklimmen en er een blik te werpen op de speciale geologische formaties die basaltorgels worden genoemd. Tussendoor kan er genoten worden van de overheerlijke wijnen.

Op nauwelijks een paar kilometer afstand van de drukte van het strand brengen de bijzondere steenformaties, de magnifieke vogelwereld en de prachtige flora van het Nationale Park Noord-Balaton de bezoekers in extase.
Op het schiereiland van Tihany staat een ruim negenhonderd jaar oude kerk met een klooster. De oudste stad van het Balatonmeer is Keszthely, dat met zijn prachtige barokke kasteel, zijn middeleeuwse gotische kerk en zijn musea ook in andere jaargetijden dan de zomer een uitstekend reisdoel kan zijn

In de 19de eeuw deed het nieuws de ronde, dat het water van het Balatonmeer geneeskrachtig zou zijn. Deze bewering is natuurlijk niet waar, maar er zit wel iets in, want de bloei van de badcultuur in dit gebied is te danken aan de koolzuurhoudende minerale bronnen in de omgeving van Balatonfüred en aan het zwavelhoudende, geneeskrachtige water van 38 graden in een krater in het nabijgelegen Héviz. Dit op een na grootste warmwater meer ter wereld is bedekt met Indiase rode waterlelies en heeft bij de krater een diepte van 36 meter. Het geneeskrachtige water en de geneeskrachtige modder van het meer zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van motorische aandoeningen. Sinds 1795 is het meer in gebruik als thermaalbad. Wie genezing zoekt kan tegenwoordig ook terecht in de baden van Zalakaros, Buzsák of Kehidakustány. Al driehonderd jaar lang worden in het hartziekenhuis in Balatonfüred hartpatiënten behandeld met behulp van de geneeskrachtige werking van koolzuurhoudende minerale bronnen. Het water van de bronnen wordt eveneens aanbevolen als drinkkuur bij suikerziekte en spijsverteringsklachten

Impressie

Top